Monday, December 3, 2018

179 Његушима


179 Његушима

От Нас Владике Петра
Превосходитељному Господину Губернатору и благородним господам Сердару и Кнезу и прочим главаром и старјешинам и свијема Његушима драго поздрављење.
Не могу ја пером описат и језиком изговорит, колико ми је мило и радостно чути од главарах, који су међу вама шест неђељах данах стојали, како сте их лијепо држали и њихове молбе и мене послушали и умирили се за сва зла, која се бјеху у ваше племе догодила. Ово ће и свакога поштена чојка у сву Црну Гору и у сва Брда овеселити и сваки ће вам за такова богоугодна и поштена дјела христијанска благодарити, како што ви и ја из свега срдца благодарим и преблагога Господа Бога Вседржитеља теплејше молим да Он благослови оне, који су се за своје синове и за своју браћу умирили и свакога ко је о миру вашега племена радио, и да им Бог дарује мир и здравље и свако добро овога свијета, а онога душевно спасеније и вјечиту радост у Царство небесно.
Помислите, љубезна браћо, колико је зла по Црној Гори, а особљиво по Катунској Нахији било, откада је несрећа и неслога у ваше племе била уљегла и колико је од таде ваше племе муке и штете имало, а да сте ви у мир и у слогу били, не би тога било; јербо сваки на вас гледа да ви најпрви скочите, ђе би потреба била, како сте и скакали вазда ради добра и поштења својега и све наше земље.
Домаћа рат и велика царства разура и у несрећу обраћа, камо ли неће једно племе, оли једну Нахију у наша убога и сиромашна мјеста разурити; такођер слога и послушаније чине да један мали народ постане великим и силним народом. Спомените се, дакле, својега добра и своје славе и поштења да се ваши злотвори не веселе.
Ја вас свијех молим и силнијем Богом Вседржитељем у три пута и у триста путах заклињам да учините сами себе начин како ћете живјети, то јест да збор и договор на
једно саставите, да слогу и јединство међу собом непоколебимо утврдите, да злому чојку руку не држите, него да глобите и покорите како буде заслужио и да своје главаре и старјешине љубите, почитујете и слушате. Такођер и главаре на исти начин молим и свом силом небесном заклињам да оставе инад и ненавист, да чистосрдачно у љубави живе и да се мирно и лијепо договарају, како ће племеумир иу слогудржати и свакому једнако без хајтера и без мита суд и правду чинити, како што су и ваши родитељи и прародитељи чинили. Но, ако једнога без кастига пуштите, који први започне смутњу и зло чинити, ви ћете све добро и поштење ваше пуштити и сви у зло и несрећу остати, од чеса Бог да вас сахрани. За то ваља да добро на почетак пазите и кад првога кастигате, тако и друге преступнике да не остављате без скорога кастига и глобе.
Сви сад можете на збор доходити, будући сте, хвалећи Бога, у мир; ви и сваки лијепи начин међу собом можете учинити за ваше добро и за добри изглед осталому народу. И ја вас свијех молим да тако учините. Који ли се Његуш нађе тому дјелу супротиван, таквога остављам на суд божји, да га Бог суди и порази његовом крепком и силном десницом немилостиво, а правим и послушним јесам доброжелатељ
Цетиње,
ферфара 23. — 1827.
ВЛАДИКА ПЕТАР



No comments:

Post a Comment