Sunday, December 16, 2018

217 Бјелопавлићима


217 Бјелопавлићима

От Нас Владике Петра
Преподобњејшему Господину Отцу Архимандриту Јосифу и прочим духовним и мирским чиновникам и старјешинам и свијема Бјелопавлићима драго поздрављење.
Разумијем да је побјегла снаха Гаврила ... из Дробњаках и понијела му четири стотине грошах и да се находи међу вама на Хрсојевиће, ђе хоће некоји да је узме за жену, не бојећи се грехоте ни срамоте и не помишљајући да она има својега законитога мужа и да она другому не може бит законита жена, него почисто срамна наложница.
Ви знате да с таквијех блудницах много зла и крвопролића у нашу земљу бива, но која се таква нађе она не жали, ако ће и вас ње род погинути, само да она може како јавна и безочна курва мужеве на своју вољу и једнога иза другога промјењивати, играјући се главама своје браће, како дубовијем шишкама.
Тога ради вам пишем и свакога Бјелопавлића и осталога Брђанина и Црногорца молим и страшнијем именом Божијем у три пута и у триста путах заклињам да не би који ту жену узео, тако и ње родбину на исти начин молим и заклињам да је умах пошљу нека иде к својему законитому мужу.
Ако ли се нађе такви бездушник да је преко закона Божија и преко ове моје страшне заклетве узме, таквога остављам под најжесточајшим проклетством, да му Бог узме здравје и свако добро од овога свијета и да на њега и на њу, такођер и на попа који би их дрзнуо вјенчати, Вседржитељ Господ Бог пушти свако зло и сваку несрећу и жестоку људску губу и живину, да их губа згрчи, а живина гризе, како безбожне, бездушне и безобразне хулитеље и преступнике закона и заповиједи Христа Бога и Спаситеља нашега, а прочим и послушним јесам свакога добра желатељ
На Цетиње, нојемвра 2.1828.
ВЛАДИКА ПЕТАР 





No comments:

Post a Comment