Sunday, December 30, 2018

267 Свештеницима у некој "Кнежини"


267 Свештеницима у некој "Кнежини"

Петар, божијеју милостију православнаго восточнаго исповједанија Смирени Митрополит Честним и благовјерним свештеником у кнежини... о Господе здравствовати и радовати се.
Будући црква православна не како прости дом, него особитим начином и у особитому виду и расужденију... и благодатију Светаго Духа освештена не за мирско судилиште, него за христијанскоје на обшту молитву и богослуженије одређена, да се у њу христијани сабирају под једином главом Христа Спаситеља и јако јединими усти и јединим сердцем да приносе јединому Богу  ва Свјатој Троицје поклањајемому славу, чест, благодареније и хвалу и да ту од духовних пастирах, то јест од вас и ваше браће осталијех свештениках приме науку и пут спасенија и настављеније. Но ја видим, да саборна црква, храм Свјатаго Сави у вашему мјесту сограђени, није већ црква, него... нечестивих на угњетеније сиротах и удовицах и на утјесњеније праведне сиромаши, која је недавно оскврњена политијем невине крви сир... Вучића; она и данас не служи за друго, нако за комарду человјеческу, и што је више достојно страха... и међу вами, који сте вожди и пастири находе се неки окајаници, подобни злочестивоме Јуди предатељу, заборављају своју совјест и пастирску дужност и не стиде се јавним и тајним начином стадо Христово мучити и међу тиранску власт кнежевску, како овце међу вуковима, на растрзаније силом ћерати. Тога ради вам, који у тому богопротивному, јединим варваром приличному безаконију не имате дијела, архипастирски запрештајем, да у поменутој саборној цркви не дерзајете отселен свештенодјејствовати, нити двери от ње отверзати до другога даљњега разсужденија; а међу тим у црквама сеоцкијема 
божественују литургију и остало правило служити и совершати можете, гдје свако чељаде лакше и слободније приступити може. Иначе, јест ли који дрзнет преступити, такав остајет лишен дара свештеническога.
В прочем остајем ваш доброжелатељ


No comments:

Post a Comment