Sunday, December 30, 2018

261 Црмничанима


261 Црмничанима

От Нас Владике Петра
Благородној господи сердару... и прочим духовним и мирским главаром и старјешинам и свијема Црничанима драго поздрављење.
Данас с великим мојим оскорбљенијем разумјех зла и проклета дјела, која излазе од некаква проклетога ђетића, сина некојега попа из Врања, из Зете, и од његове дружине, сина попа Јова Орландића из Селцах и Ми ... Бошковића из Врањине, који за свију ... клету корист да паре узимају варају безазлени народ и кажују некакве вјештице, те људ ... и остале лажи свакојаке просипају међу народом, који без свакога размишљања њихове лажи вјерује и топи у воду, муч ... и на сваке зле начине при ... сиромашице жене мучи и трза, говорећи да су вјештице и да су изјеле тога и тога младића, а тога и тога, који је у бој погинуо, с лијеве стране запахнуле и за то да је погинуо. О Боже мој, чудне сљепоте, чудна безумија и чудна сујевјерија и злога помишљенија! Како могу људи такве проклете бајалице вјеровати, те ли не виде да их они за измамити коју пару варају и да им лажи за готове паре продају. Како ли може која жена кога заклати, кад га ни су чим не такне и кад му ништа отровно не даде јести или попити. Како ли га изјести може, кад му тијело јавно у гроб полаже цијело. Ви говорите да вјештице по ноћи лете, а како могу лећети, кад њихово тијело у одар лежи. Ви одговарате да њихов дух лети, но ја вам говорим и Богом се заклињам да то бити не може да дух из чељадета по ноћи или по дневи из тијела изиде, нити да се опет у тијело поврати, јер тијело без духа остаје мртво, а мртве нико воскресити не може, нако сам Творац неба и земљи, Бог, његовом силом и благовољењем.
Ја сам по свијету у нека мјеста ходио и неколико књигах читао и нигђе не нађох, нити ми ко каза да има вјештицах и вједогоњах, нако међу слијепим и жалостним
србским народом, а зашто него за то што је слијеп и зашто више лажи вјерује, него ли јевангелије Христово и Христове науке и заповиједи.
Тога ради свијех вас, о Црмничани, великога и малога, мужевскога и женскога пола и возраста силнијем и страшнијем Богом Вседржитељем и честнијем крстом и Пресветом Богородицом и свом силом небесном у три пута и у триста путах заклињам да се од тога злога и пребезаконога дјела прођете, да те проклете бајалице не слушате, да к њима не идете, да их међу вама не пуштајете, да им ништа не вјерујете и да праву чељад не мучите. А вама свијема свештеницима у сва села и племена пишем и, властију нам од Бога даноју, најжесточајше запрештавам и говорим да ни једному, који не би ово писмо послушао, немате никаква посла црковнога оправљати, него они и њихови домови нека остају под жестоким проклеством отлучени; тако и они свештеник, који би преко овога мога писма преступио, а праве и добре Богу  препоручавам и остајем ваш доброжелатељ
На Цетиње, августа 9. — 1330.
ВЛАДИКА ПЕТАР


No comments:

Post a Comment