Wednesday, December 12, 2018

204 Цеклињанима


204 Цеклињанима

От Нас Владике Петра и свијех главарах и свега црногорскога и брдскога народа, који се находимо под високославним крилом великога Цара христијанскога.
Благородној господи главарима и старјешинама и свијема Цеклињанима и Поселичанима, који су при цеклинскому племену, драго поздрављење.
Ми смо вама писали, ако овамо дођете, ка сте говорили да ћете доћи, да ваше главаре који су у Скадар ходили не водите к нама, зашто ми знамо да су се они Турцима предали и турске барјаке и фишеке донијели и заклетве учинили да никад од скута везира скадарскога одступити неће. Такођер знамо и остале договоре, које су с Турцима учинили и како су Турком обећавали и данас обећају за неслогу црногорску и брдску, радећи на сваки начин да сву Црну Гору и Брда под турски јарам и сенџир подложе, како сједочи с једне стране њихова књига Пиперима писана, а с друге књига везирова што је нама дошла, од којијех вам пошиљамо препис илити рећи копије; па и ви сте сједоци да су развили турске барјаке. А ви нама одговарате да су се слушали оци и ђедови истијех главарах и да ћете ви њих слушати и куда они пођу да ћете с њима ходити, говорећи да они ништа не чине без вашега договора и да сте их ви договорно у Скадар послали. И ако је тако, то ваља мислити да сте се сви једнако Турцима предали, у вријеме кад се на милосрдије Божје надамо да ће се Турци христијанскому цару предавати. Но се нама чини да и ово писмо, руком попа Андрије писано, на које се потписујете девет стотина Цеклињанах и Поселичанах, није из свега вашега договора написано, нити ми вјеровати можемо што речени ваши главари пишу, јербо они једно пред вама говоре, а друго чине. За то вас молимо да ни ви право кажете, јесте ли се свих девет стотинах јунаках Турцима предали, како и четири ваши главара, који су у Скадар били, оли нијесте, да чисто знамо у кога се можемо уздати и од кога ћемо се како од Тураках чувати.
Ваши доброжелатељ и са свијема Главарима и народом вишеписанијем
На Цетиње, маја 11. — 1828.
ВЛАДИКА ПЕТАР




No comments:

Post a Comment