Sunday, December 9, 2018

201 Бјелопавлићима


201 Бјелопавлићима

От Нас Владике Петра
Благородној господи главарима и старјешинама и свијема Бјелопавлићима драго поздрављење.
Знате, како сам вам писао поради Пиперах, молећи вас и заклињући да свакому Пиперу, који се Турцима предати не хоће, тврду Божју вјеру за годину дате, да се могу слободно с вама мијешати и к мене доходити. Тако ево дођоше овдје Стијењани из договора њихове браће, који су вијерни и уздани и који се нигда од нас одлучити неће, него вазда с вама и Црногорцима своју слободу и своје поштење и отечество бранити. Они су дошли јавно, и не кријући од њиховијех главарах и новијех Бранковићах, али су се бојали преко ваше земље ходит, а сад ето иду с неколико главарах црногорскијех тамо.
За то ви много препоручујем, да их милостиво примите, да се с њима лијепо разговорите, да слогу и јединство утврдите и вјеру да им дате, да слободно к вама могу доходит и да се једни у друге можете тврдо и непоколебимо уздати, зашто је сад вријеме и згода, да домаћу рат и освету оставимо, и да се сви обратимо противу нашијех душманах и домаћијех издајниках, који пријете, да ће турску војску на нас довести. Који ли би Брђани, оли Црногорци ове људи или остале вјерне и уздане Пипере икаквим злом задио или икакве освете од њих учинио, то ће бити све земље крвник и друг реченијех издајниках, и ја ћу на таквога сву земљу кликовати. Но ве и
опет молим, да послушате како ви пишем и да будете справни, ако би непријатељи на Стијену, оли на друго које мјесто ударили, да јуначки трчите на помоћ и да кликујете Црногорце, ма никога да не задијевате.
В прочем, Богу  вас препоручујући, остајем ваш доброжелатељ
На Цетиње
априла 5. -1828,      ВЛАДИКА       ПЕТАР




No comments:

Post a Comment