Thursday, November 29, 2018

171 Бјелопавлићима



171 Бјелопавлићима

От Нас Владике Петра
Благородној господи главарима и старјешинама и свијема Бјелопавлићима драго поздрављење.
Ето иде тамо сердар Михајло и неколико главарах од Катунске Нахије, који нијесу могли пређе к вама доћи, зашто су стојали на Његуше шест неђељах дана, докле су помирили сва зла, која се бјеху у оно племе догодила.
Ја вас свијех, а особљиво вас главаре, архипастирски како истинити ваш доброжелатељ молим и совјетујем да промислите за своје собствено добро, како ћете боље и мирније живјети, зашто домаћа рат и неслога велика и силна царства разура и у несрећу под туђи бич и јарам обраћа, камо ли неће један мали и нејаки народ у такву несрећу обратити; такођер слога и послушаније чини да и мали народ може великим и силним народом постати.
... Но ево несреће, што народ наш заповиједи Божје не слуша и што је сваки осамо- вољио; и ево жалости, што је мало и тамо и овамо људих, који познају што је слобода и који раде да је не изгубе. А кад би је познавали, како што је ја познајем, сваки би радији умријет, него ли без слободе живјет. Говораше Пер, индијски цар: „Доста је сваки живио, који под туђи јарам није умро” ...
Цетиње, марта 5. — 1826.
ВЛАДИКА ПЕТАР





No comments:

Post a Comment