Saturday, November 10, 2018

139 Црногорцима и Брђанима




139 Црногорцима и Брђанима

От Нас Владике Петра
Благородној господи духовним и мирским чиновникам и старјешинам и свијема Црногорцима и Брђанима драги поздрав и архипастирскоје благословеније.
Дајем ви на знање, како дође ка мене показатељ овога писма честни јеромонах Софрониј, пострижник пецкога патријаршескога манастира, будући соборно од игумана и братије послат искати од благочестивих Христијан милостињу на воспомошчествованије оне свете цркве, на коју су Турци велики данак и глобу поставити, пријетећи, ако не би оно благо дали, да ће и цркву и манастир разурити и свештеника посјећи и повјешати, како што су многе манастире разурили и свештенике побили.
Ја знам ваше биће и состојаније и вашу убоштину и сиромаштину, у коју се находите, али је оно српска црква свега славеносрпскога народа и мати свијех српскијех цркавах, у коју су патријари наши стојали и коју су цари наши оградили. Тога ради, љубезна браћо, не одреците се по својој јакости, колико је кому могуће милостиње и помоћи у ону светују обитељ приложит, да је откупите и сохраните од разоренија, да и вас Бог сохрани од свакога зла и од сваке биједе и напасти.
Ја сам поменутому господину оцу Софронију допустио, да при овом случају може чељад исповиједати, која желе на исповиједаније приступити, и свакога архипастирски совјетујем и молим, да приступите к њему како к духовному оцу и врачу за исцјеланије душевне немоћи ваше и за спасеније душах ваших.
В прочем Богу  вас препоручујући остајем ваш доброжелатељ

ВЛАДИКА ПЕТАР

Цетиње, 16 ферфара 1822




No comments:

Post a Comment