Wednesday, November 7, 2018

132 Бјелопавлићима



132 Бјелопавлићима

От Нас Владике Петра преподобњејшему господину оцу архимандриту Јосифу и оцу игумену ТЈорђију и благородној господи сердару и војеводама и кнезовима и прочим главарима и старјешинама и свијема Бјелопавлићима поздрав.
Разумјех да је доходио на Кчево један Жупјанин и кажевао да је војска везира босанскога дошла у Невесиње и да хоће везир с војском доћи у Никшиће. Такођер чујем да се и скадарски везир справља да дође у Подгорицу, али се чудим, ако је то истина, како ми ништа не пишете за босанску и херцеговачку војску, будући сам у толико путах вам писао да стојите на опрез, како чујете да се почне војска на коју страну купити да ми умах пишете и да будете готови на обрану својега рода и отечества. Ја знам да речени два везира раде да узму раји оружје и да га без војске узети не могу, за то би могло бити да босански дође у Никшиће, а скадарски у Подгорицу, но када се тако наблизу примакну, они ће истинито радити да отворе пут преко Острога и да се могу саставити и мијешати слободно преко ваше и пиперске границе, зашто су затворени од војске христијанске, која је од једне стране пошла из Каравлашке и Карабогданске преко Болгарије и Румелије, а од друге стране из Морије и Македоније и Али паша од Јашине, те су се састали под Једреном и Једрену су узели. И тако, дакле, ови два везира нити могу цару на индат поћи, ни од цара помоћи имати, будући су остали одвојени на ову страну за војском христијанском, која, благодарећи Бога, иде срећно напријед и сваки дан све више расте и умножава се. И ђе се год који Грк у свијет находи, сваки трчи у своје отечество да своју крв с браћом уједно пролијева за своју и својијех посљеднијех слободу; и штогођ који има блага и богатства у сребро и злато, то сваки носи и даје у општу мирију весело. Они су направили црни барјак и на њем ове ријечи написали: Смрт оли живот! то јест, оли да сви погину, оли да се од турскога јарма ослободе. И колико је Турака било у Морију, у Кандију, у Ципар и у све острове или шкоље Архипелага до Дарданелах ни једнога нијесу жива оставили и све се ово ослободило и данас имају Грци више од триста бродовах оружанијех на мору и сувише пет фрегата и двије велике ђемије, што су узели Капетан-паши, којега умало нијесу жива уфатили. Они су и у Конаво од Цариграда уљегли и неке фортице узели, а за Али паши кажу истинито да се крстио и да је наречен Втори Константин, носи барјак с крстом и к њему војска са сваке стране иде како жива вода без прекида. Говори се да има христијанске војске на море и на сухо више од пет стотина хиљадах; турскога тамбора с ове стране Цариграда нема, 
него је велики међу Турцима у Цариград покољ, зашто је цар посјекао Мохур Сеибију и Шехислама, који нијесу шћели пристат у договор да нашега патријарха изгубе, ни да кољу Христијанлук по Цариграду. Стога је ударила међу Турцима неслога и стога се бију и кољу међу собом. Сувише што имају жестоку рат с перзиским царем у Азију, који, кажу, да има сто хиљада војске русијске, што му је Русија дала, будући јесу такве погодбе међу Русијом и Персијом да један другому у ратна доба даје војску у зајам на помоћ, и тако Персија, илити како Турци зову Аџем, напредује благополучно.
Турци су искали оружје Србима, али га нијесу шћели дати; неће, мислим, ни они мировати, када виде своју згоду, а може бити да је и досад пошло неколико војске српске ђе и остали Христијани и Латини иду, но ми не можемо знати, оли да су они остављени противу везира босанскога. Колико је гођ у турску земљу Христијана, Латина и Јермена, то је све устало на оружје и све се бије и коље с Турцима на сваку страну изван босанскога и скадарскога везира.
Ја се надам да неће скадарском везиру раја оружје лако пуштати, ни босанском у Херцеговини у вријеме када чују и виде што се чини у сву труску државу и што би поменути везири учинили од раје, кад би њихово оружје узели. Грци и Латини, који се данас с Турцима бију, нијесу оружја имали, али су га добивали за велику цијену, да се Али паша са шездесет хиљадах ... јске војске, а у државу скадарскога везира и у Херцеговину има сваки своје оружје, које су вазда имали и слободно носили, удивитељно би било кад би га предали. Ја вас молим и Богом заклињам да будете у слогу и у послушаније и да будете справни, ако буде до потребе, да је сваки готов што скорије устати на обрану своје слободе и својега отечества и да ми пишете што се од Босне и Херцеговине чује, да се умијемо владати, јер на ови начин, не имајући од вас никаквога гласа, не умијем учинити ништа. В прочем Богу  вас препоручујем 

На Цетиње, јунија 26,1821.
ВЛАДИКА ПЕТАР

(П. С) Јулија 2. разумјех да су Грци ударили с њиовијем ђемијама на Капетана Пашу и на сву флоту и освојили све каравеле и ђемије и у мало Капетана Пашу не уфатили жива, но је сам себе и своју ђемију огњем запалио, теке да га не уфате Грци. И освојили су све Дарданеле до Цариграда.


No comments:

Post a Comment