Tuesday, November 6, 2018

131 Његушима



131 Његушима

От нас вла[ди]ке Петра превосходителному господину губернатору и прочим благородним господам главаром и старјешинам и свијема Његушима драго поздрављење.
Разумио сам да је Пера Радова син из Вељега Краја изагнао своју праву и закониту жену с којом дјецу имаде, пак му није доста што је безаконо дјело учинио, него чујем и више беззаконије и поруганије протива закона Божија да хоће учинити и узети своју снаху, а кћер Пера Вукосавова из Хераковићах која је јучер к мене доходила заклињајући се Богом и сваком страшном заклетвом да му се није дала и да га нигда узети неће.
Ја мислим да сваки знаде да је ђевер и снаха како брат и сестра. Зашто је свети Јован Крститељ от безаконога цара Ирода посјечен, него зашто говораше истину безбожному Ироду да му не ваља узети жену његова брата Филипа. И по свему што безаконик посјече Јованову главу, али не мога посјећи језик Креститељев, ни његову главу у земљу сакрити, него је три пута у дублину земну закопава. И она је три пута из земље излазила и свеђер једнако злому и поганому Ироду пред народом говорила, да му не ваља снаху за жену узети. Зато сви христиани у свијет светкују первоје обрјетеније, другоје обрјетеније и треће обрјетеније главе Јоанове. Сад промислите колико је велико беззаконије узети снаху за жену.
Може ли то христианин и помислити а камоли учинити.
Зашто је Бог Содом и Гомор огњем саждио из којих и данас смрадљиви дим излази него за смрадљиво блудство и за прељубодјејство које се у оне два погана града бјеше умножило. Ако је прељубодјејство може бити горе и поганије от таквога како је то што речени син Пера Радова самосилно хоће да чини, који и другу жену да узме која му није ни снаха ни родственица не би му могла бити законита жена него наложница оли, отворено рећи, јавна курва, будући је своју закониту жену изагна. А ми немамо два него један закон Божји, који не допуштаје да се законите жене ћерају, а на мјесто њих наложнице узимају.
Ја вас свијех молим и Богом Вседржитељем заклињам да речете Пера Радова сину нека се от тога злога посла прође и да таква пребеззакона и препогана дјела не допуштајте у ваше племе, јер не само от Бога може се бит кастигани него би и срамота ваша била пред осталијем народом, а особилно пред људима от свијета с којијема се састајете и от којијех можете бити укорени кад бисте или то или друго такво беззаконије допустили. Који ли би се Његуш наша да јавним или потајним начином таквому безаконику по својти или по хајтеру оли по миту держи парту, такви от Господа Бога Вседржитеља да будет проклет и да га сила Божија жестоко и немилостиво порази како хулитеља
вјере Христове и разоритеља закона христианскога. Који ли би свештеник окајаниј дерзнуо такви беззакони брак вјенчати или у дом таквога беззаконика улазити такви да је свештенства лишен и да будет от Бога и от всјех свјатих Богу  угодивших проклет како Јуда предатељ и како Арија безумни и Несторија пребеззакони и да Бог на њега пошље љуту и жестку губу да зле пострада и да се мучи како разбојник и злодјеј и како губитељ душаххристианскијех и поругатељ закона Христова и чина свештеническога. В прочем јесам ваш доброжелатељ и слуга 

На Цетиње, ВЛАД[И]КА ПЕТАР. ијуња[8][1821 ].



No comments:

Post a Comment