Wednesday, November 21, 2018

155 Његушима



155 Његушима

От нас Владике Петра

Превосходитељному Господину Губернатору, и сердару и кнезу и прочим главаром и старјешинам и свијема Његушима драго поздрављење.
У ови час примих ваше писмо, такођер и сетенцију, из које видим, како сте прогнали Тодора Парачу и његову кућу изгорјели. Но остале злодјеје ништа не помињете, који су вас довели до велике ваше несреће и погибељи обште, али мислим пошто хоће Господин Губернатор и ви остали главари по општој свега племена молби у Котор поћи, да ћете ви договорно становиту ријеч и власт Господину Губернатору и главарима дати, да они могу за све ваше племе господину капитану од циркула чисти одговор дати врху свега, што у његова писма изговара, које су до мене дошла и која сам ја вама мојим писмам објавио.
Спомените се, дакле, да ваша срећа или несрећа зависит од вас самијех; ви можете при овому случају учинит себе начин за ваше живљење, да не останете под жестоким гњевом и разсрдбом високославнога ц. к. гуверна, него да се исправите и повратите на ону слогу, која бјеше пређе у ваше племе и која вам може донијети корист и поштовање, сахрањивајући сусједски мир и тишину с подложницима Његова Ц. К. Величества на такви начин, да нитко не би смио дрзнути у никакву ствар противу пограничне мирноће поступити. Ако ли би који поступио, да такви од свијех вас будет прогнат и кастиган. Ја вас молим и свемогућим Богом заклињам, да тако чините и што се реченому господину капитану обећате, то да тврдо и сигурно са свом јакости држите без сваке пријеваре, ако сами себе добра желите.
Међу тијем јесам ваш доброжелатељ и слуга

Цетиње
маја 24. -1823.
ВЛАДИКА ПЕТАР





No comments:

Post a Comment