Tuesday, October 16, 2018

94 Главарима




94 Главарима

Петар, Божијеју Милостију Митрополит Черногорски и Росијскаго Императорскаго Ордена Свјатаго и Великаго Књаза Александра Невскаго Кавалер.
Благородним и почтењејшим господам духовнога и мирскога чина, главаром и старјешинам и свијема Црногорцима мир и милост од Бога.
Извјесно је вама, љубезни народе, како је србска земља у назад три годишта била похарана и плијењена и под турску власт подложена и како су опет наша љубезнејша браћа Србљи прошлога годишта изновице подигнули своје оружје, не противу Цара Отмановића и царскијех послушниках, него супроћ својијех мучитељах и зулумћарах, који су их самовољно без цареве воље и заповиједи мучили, докле је то до Царева знања дошло и докле је Цар посла заповиједи да Србљи остану мирни на погодбе учињене, како, хвалећи Бога, и остали.
Но међу оно жалосно робље, које су Турци у то вријеме заробили, била је заробљена Миросанда, сестра славнога војеводе Лазара Мутапа, коју је сама рука божија избавила и довела к мене. И ево данас у име Божје полази пут манастирах Острога и Мораче, желећи да се ближе србске границе находи, гдје би могла љевше и скорије за своју родбину и домовину и за своје отечество разумјети. Тога ради всјем вами благочестивим... до кога би она дошла препоручавам... као своју сестру... из рук варварских утекла.

В прочем Богу  вас и њу препоручавам,
На Цетиње, маја 26. 1816.
П. ПЕТРОВИЋ





No comments:

Post a Comment