Thursday, October 25, 2018

111 Црмничанима



111 Црмничанима

От Нас Владике Петра
Благородној господи главарима и старјешинама и свијема Црничанима у сва села и племена драги поздрав и архипастирскоје блгагословеније.
Разумјели сте, љубезна браћо, из прве моје књиге, како су Катуњани вјеру међу собом уфатили до Вељега Госпођина-дне и како желе са сваком нахијом и са сваким наоколо себе вјеру уфатит и мирно живјети, а особљиво с ћесарскијем судитима. Тако је на исти начин н Ријечка Нахија учинила, и за то шаљем мојега калуђера Стефана Лазаровића к вама, који је био на станак једне и друге Нахије и који, што су зборили и чинили, лијепо знаде, и који ви словесно казаће саму истину од њихова збора и договора. А ето код вас је господин Сава Пламенац који ће вас совјетовати и молити од моје стране, да ви учините, како што су учиниле ове двије Нахије. Тога ради вас свијех усрдно молим и страшнијем Богом Вседржитељем у три пута и триста путах заклињам, да ме послушате и да вјеру међу собом и са сваком осталом Нахијом до уреченога дневи тврдо и непоколебимо учините, а особљиво с ћесарскијема људима
и да се од сваке зађевице и освете чувате. Стефан ће ви казати и за писмо, које сам примио из Русије од царскога... и осталога црногорскога и брдцкога народа согласије, тишина и христијанска мирноћа јесу највиши пријатељи наши, који могу учинити да скорије и брже сојузни цари опредијеле наше суђење. И ако не будемо царској вољи и заповиједи послушни, него у самовољство распуштени, не можемо друго нако гњев од сојузних државах на себе навести, да се вјечно кајемо.
Мени је претстављено и заповиједано, да ово свакому кажем, и ја испуњам моју дужност, молећи и заклињући свакога, да у љубави будете и да мирно и лијепо са сваким живите.
Доћи ће до мало времена други глас и друга порука царска, нека вас и остале нађе у благопристојност и у сваки лијепи начин. Ја вам од свега срдца препоручавам, да се љубите и да моје молбе и науке примите.

Богу  вас препоручавајући остајем ваш доброжелатељ

На Цетињу ВЛАДИКА ПЕТАР Сектембра 17.1818,- га года.




No comments:

Post a Comment