Monday, October 15, 2018

93 Благородној господи главаром и старјешинам




93 Благородној господи главаром и старјешинам и свијема Црногорцима на пазар на Ријеку Црнојевића и на Вир, такођер и у сва племена и села од Црне Горе да будет на знање:

Како је преузвишени господин командант од Котора и заповједник од све Боке и од свега Приморја чинио ставити на штампу његове наредбе и заповиједи и послати у свако приморско мјесто, да имају с вама живјети мирно, да никога не задијевају, да вјеру и пријатељство држе непоколебимо и да никому пут и дочекиште не забране. Ако ли ви не бисте такођер од ваше стране чинили него напастовали икаквога ћесарова судита, учинили икакво зло или штету којему драго његовоме чојку, у такву згоду да имају слободно бранити и силу силом ћерати и да сваки Приморац буде справан трчати у помоћ, ђе би се таква зађевица и потрева догодила, обећајући им да ће и он сам господин командант главом прискочити на њихову обрану и помоћ са свом плаћеном војском, која се под његову заповијед находи и која ће му бити сувише послана на помоћ од преузвишенога господина ђенерала Рукавине из Далмације.
Ја лијепо видим и познајем куда се ово простире. Тога ради свакога Црногорца молим и страшнијем именом Божијем у три пута заклињам да с миром од ћесарскијех људих стојите, да никому штете и пакости не чините и да се чувате како не би с ваше стране зађевица била, да не остане и пред Богом и пред свијетом кривица и почетак од зла на вас, да ви одговорници будете и росијскому и ћесарскому Двору, јер се ја личим од таквога вашега почетка и зађевице и не хоћу бити ни Богу ни Цару одговорник у оно што бисте ви самовољно преко моје воље безразложно чинили и сами на себе кривицу и зло наводили без потребе и непослуха. Ако ли би вама од Приморацах на коју ви драго страну била напаст или сила, што се не надам, у такву згоду требује обшти договор и согласије, да се најприђе договоримо, пак с помоћу Божјом да се бранимо свиколици јединокупно и договорно, како се пристоји. У овакви начин не бих се никад одличио и нећу се личити, а у сваки остали по самовољству и непослуху учињени, личим се, нека сваки знаде, јербо се ја не бојим ни од кога, нако од вас и од вашега непослушанија, и неће ви нико ништа зла учинити, ако га ви сами на себе не доведете. Дакле промислите у вријеме и пазите како ћете се владати да се послијед не кајете; и немојте рећи да нијесте били од мене авизани. Ово је сада отворено свакому, нека сваки види и разумије чисто, да се нитко у своје мисли не превари. Ако и један Црногорац зађеде, плијен или покрађу или какво зло учини Приморцу, како се бој и рат започну на једну страну, тако ће се започети са сваким Црногорцем, који се нађе у градове или на пазаре, оли у које драго мјесто од ћесарске државе. Сад ви сви размислите што ће се из тога догодити. Ја ви и опет говорим да лијепо видим куда се простиру и за који узрок ове заповиједи господина команданта што је Приморцима послао, пак изнова потврђујем да се не плашим ни од кога, него од вашега самовољства и непослуха. За то се и личим од свакога вашега рђавога и самовољнога посла и од сваке ваше зађевице, која би смутила и заратила вас с Приморцима и то остављам вама да ви одговарате ђе буде потреба, а да мене не призивате, ако нећете с миром стојати и слушати, како ве молим и заклињем.
Ја имам мислити како ћу на ове заповиједи и писма реченога господина команданта одговорити у све оно што се од наше стране тиче, а ви немате за то мисли и главобоље, нако само ... послуху и пов...
1814.





No comments:

Post a Comment