Wednesday, October 10, 2018

88 Проглас Петра Првог




88  Проглас Петра Првог

Благородној и поштеној господи сердарима, војводама, барјактарима и осталим главарима и старјешинама и свему храбром црногорском и брдском народу.
Извјесно је вама и теби, љубезни народе, како је већ наступила седма година откако су французи заузели бокељску провинцију и како су нам они страшно пријетили да се отачаство наше унапријед неће звати Ц р н а, него Црвена - то хоће рећи крвљу нашом обливена Г о р а.
Они би то и учинили по својству њихове злоће, будући су најприје окаљали руке у крви свога законитога краља и на темељима јакобинско-фрамасонског безбожја поставили правитељство, али, благодарећи Бога, нијесу могли учинити - п р в о, по томе што нијесу међу нама нашли издајника јакобинског духа, који би им путеве отворили и человође дали, као што су находили у многа мјеста, на несрећу свих народа међу којима су ти издајници били...
Из свега овога, љубезна браћо, јасно видјети можете што су они тирани мислили од нас учинити и што би учинили кад би силе имали, а сваки дан гледате што чине од наше браће Примораца и по томе расудити можете колико би сав народ у свијет несрећан био, кад не би био свеблаг Бог благословио оружје великога Александра, премилостивога покровитеља нашега. Тога ради принесимо сви и приносити не престанимо свеславноме Богу благодарење и славу, коју је даровао помазанику Александру крепост и силу на истребљење мпогочислене војске крволочнога Наполеона и непримиривога непријатеља човјечанства. А при том споменимо и друге дужности наше, које нас позивају у садашње, од самога Бога послано вријеме, на витешка војничка дјела, да при помоћи Бога не изостанемо између осталих народа најзадњи, него да тјерамо опнгте непријатеље из нашега краја, кад их и по мору и по суву тјера и гони сила рускога, енглескога, ћесарскога и шпањолскога оружја. 
Приготовите се, дакле, јунаци, с природним духом храбрости на витешки овај подвиг да, пртивајући Бога на помоћ, што скорије ступимо у бокељску провинцију под славодобитним барјаком великога Александра, свемилостивога господара нашега.
1813.





No comments:

Post a Comment