Thursday, August 30, 2018

74 Црмничанима




74 Црмничанима

От Нас Владике Петра Благородној господи главарима и старјешинама и свијема Црничанима драги поздрав и архипастирскоје благословеније.
Знате како Турци сломише мир, који смо с везиром... тако ево и рат започеше; најпрво Спужани ударише... и на стоку пиперску, пак Буразеровић из Подгорице момак... премами на вјеру и посијече својега кума Бошка Пилетића из... којему је срдце извадио и на нож проз Подгорицу носио, а главуу Скадар понио и дарове за њу примио. Иза тога Абдовић и Мећикукић скупише и послаше војску да посијеку моје момке и остале... који бјеху пошли на мој измет на Синац, а кад виђеше, да не могу без својега зла ништа учинит, таде пођоше зулум и сваку отмицу чинит по Салковини нагонећи их силом... Црногорце, докле нагнаше сиромаш да бјежи сваки на своју страну. Сад не може бит инако, него или Пипере... Турци ишту пуштит, или се с помоћу Божјом бранити...ја толико књига пашама писа, да нијесам властник... главарах и без свега црногорскога народа Пипере... него да су Пипери њихови. За то сам у неђељу... сабрао главаре и осталијех неколико људих од ове три нахије којијема сам каза ово исто, што и вама пишем и оставих им на вољу, да пуште, оли да бране Пипере како сами хоће... учине, а они сви договорно рекоше, да никад Пипере... неће, него да ће бит справни и готови у свако доба и чим први глас чују, да иду ђе потреба буде.
Ја се несумњено надам, да ћете и ви учинити на исти начин и није потреба да ви што више пишем, него ево господин... с вама за све разговорити од моје стране, само вас молим да у слогу и послушаније будете, јер без тога никаква добра бит не може.
В прочем чекајући ваш жељно одговор остајем Богу вас препоручујући и јесам ваш доброжелатељ.
На Цетиње
јануарија 23.-1811. ВЛАДИКА ПЕТАР




No comments:

Post a Comment