Thursday, August 2, 2018

47 Црногорцима





47 Црногорцима
Благородној господи главарима, старјешинама и свијема Црногорцима који буду на пазар на Ријеку Црнојевића сабрани, драги поздрав и архипастирскоје благословеније.
Дајем ви на знање, како ми ове вечери дође писмо од господина росијскога Брегадијера и Кавалера Санковскога да дођем с неколико главараху Котор. И тако сам јуче с господином гувернадуром и осталијема Црногорцима, који се овдје намјерише, у Котор ходио и с господином француским ђенерал-ан-шефом и кавалијером Мармонтом и другијема ђенералима разговоре имао, који су нас лијепо дочекали и своју вољу објавили да је њима веома мило и угодно што би ови народи у сусједству мирно живјели, како што данас живе наши цари у миру и пријатељству. И сувише говоре да ће они кастигат својега чојка који би Црногорцима зла оли штете и пакости учинио. Но равнијем начином ваља да и ми Црногорци кастигамо који би њиховоме чојку што учинио. Ви знате како сам ја вас на збор на Цетиње молио, тако и сад свакога молим и Богом заклињам да идете на пазаре и у градове њихове мирно, да пазарујете лијепо и поштено без икаква инада и смутње, да се сваки устегне од неприличнога посла и крађе и да не би који за освету или икакву другу малу или велику ствар Приморцу или францускоме солдату што учинио, него да сваки офицерима стиму наноси и с солдатима лијепо пасаје, а с Приморцима лијепо живује, пак ће и вама лијепо и мирно бити. Ако ли се ко нађе да учини које зађевице и смутње и ако га не кастигамо, биће кривица нас свијех.
Такођер вас савјетујем и молим да ни Турке ни турске људе не бисте задијевали, него од свакога с миром стојали. Ово вам у хитњи сада на пазар пишем да чујете и разумијете и да сваки у своје племе и село може казати, а послаћу у сваку нахију и у сваку кнежину особљива писма.
В прочем остајем ваш доброжелатељ
14. августа 1807. 




No comments:

Post a Comment