Friday, August 17, 2018

61 Сави Пламенцу и главарима




61 Сави Пламенцу и главарима

Наставленије, даноје господину Сави Пламенцу и прочим господам главаром, отправљеним на састанак с Турцима.
Будући Турци по вољи и заповиједи својега везира, а именом Смајил бег Османагић, Селман ага Мећикукић и капетан барски не престају посилати писма главарима у наша мјеста, иштући да буде међу нама и њима на све стране вјера учињена, како што је и међу нашим Покровитељем, Росијским Императором и њиховим султаном стабиљена.
По овом разлогу, ви господо главари, можете за сву Црну Гору и за сва Брда вјеру утврдити до тога времена, докле видите приличну згоду, да вјера може тврдо и непоколебимо с обје стране сохрањена бити. Ако ли би Турци искали од нас икакве помоћи против нашијех сусједах и пријатељах Французах, на такво искање слободно и очито можете одговорити, што ми, находећи се под високославним покровитељством росијскога Императора, имамо стојати у своје биће мирно, да ни Французима против
Тураках без височајше воље и заповиједи нашега покровитеља, ни Турцима противу Французах не можемо ни једине помоћи дати; такођер ни војску од једне или друге стране преко наше земље пропуштавати. Но ако би Турци ударили на Паштровиће приђе, него ли би се рат међу француским императором и турецким султаном објавила, и приђе него ли регуљарна француска војска по... своје границе, такви ударац не може бит да не разруши вјеру међу Црном Гором и с Турцима од Албаније учињену.
У толико, ако се цари умирише, оставиће и нас на овому комшилуку у мир; ако ли се изновице заратише, имаћемо и ми од нашега Цара и Турци од њиховога заповиједи, по којијема се може владати, и у такву згоду једни другијем пријевару не учинити.
јуни 1808.




No comments:

Post a Comment