Tuesday, August 7, 2018

52 Црногорцима





52 Црногорцима

От нас Владике Петра
Влагородној господи главарима и старјешинама и свијема Црногорцима у све нахије и у свако племе и кнежину драги и љубезни поздрав.
Дајем ви на знање, како сам био на уставке Васиљева-дне у Манастир под Лаством у Грбаљ на састанак са господином ђенералом Клаузелом, који је од цара францускога и краља италијанскога послан да будет намјесто ђенерала Лауристона главни заповједник врху све бокијељске провинције и државе дубровачке; а ту бјеше и господин ђенерал, који заповиједа војском, што се у Котор и у Боку находи, такођер и господин делегат од Котора. Ја се могу вам похвалити да сам веома задовољан остао по њихову разговору, видећи да они желе што би с обје стране међу једним и другим народом сусједски мир и љубав тврдо и непоколебимо пребивали, као што бивају и међу нашијем царима, а то је и моја највиша жеља и радост да тако буде, јербо истинито знадем и то вас увјерити могу, да ми без тога не можемо бити у љубави нашега Покровитеља, ни остати мирни и слободни ... велику несрећу и зло не дочекамо. Тога ради ја сам вам и приђе писао и на сваки земаљски састанак и свакому, који је до мене доходио, устмено говорио, тако вам и сада пишем и свијех вас у сваку кнежину архипастирски совјетујем и молим да у градове и на пазаре, а такођер и на друга мјеста у државу цара францускога и краља италијанскога ширним и поштеним начином улазите и да његове ђенерале и официјале како се пристоји почитујете, и они ће зам сваку љубав показивати, кад виде да ви мирно и поштено идете с њиховим војницима и судитимау сусједскуљубав живите и вама од њихове стране неће бити никакве кривице и напасти учињене и биће кастиган жестоко они који би се усудио то учинити. Но, ако се нађе икакав Црногорац да учини коју смутњу или зло њиховому војнику али судиту и не буде од нашега суда кастиган, а с тога зла и зађевице дочекате сви несрећу и муку у ту згоду, не можете нако самијех себе кривити и раздијелит оно што из тога добијете. Али ја и опет вас молим и Богом Вседржитељем заклињам да се до такве несреће не допустите, него да у вријеме промислите што се из ваше зађевице догодити може, пак да свако племе устегне своје племенике од свакога худога посла и дјела и да с миром стојите и тако ћете сачувати себе од сваке несреће и не само милост и добру вољу од нашега Покровитеља, него и од истога цара францускога добити, који је велики друг и пријатељ нашему Покровитељу.
Ово ви пишем за ваше добро и од овога писма остављам копију при себе, да не речете у какву несрећу да вам нијесам писа и дао на знање.
В прочем остајем ваш доброжелатељ
На Стањевиће, Генвара 4.1808.
ВЛАДИКА ПЕТАР 

No comments:

Post a Comment