Saturday, August 18, 2018

62 Црногорцима и Брђанима




62 Црногорцима и Брђанима

От нас Петра I објављеније свијема Црногорцима и Брђанима
По књигама, које Смајил бег Османагић из ријечи и по заповиједи својега везира не преставаше писати и посилати главарима у наша мјеста, радећи да се учини мир међу нама и Турцима, отправисмо ми господина Саву Пламенца, сердаре и војеводе и друге главаре и при њима около шест стотина осталијех Црногорацах на састанак, на који и од стране скадарскога везира бише послани прво његов хазандар Бећир- ага Сердаревић, Исмајил бег Османагић и прочи бирани Турци од градова, с којијема бјеше такођер не мало осталијех Тураках. И тако будући обје стране близу приступиле, дођоше на границу на мјесто од њих забиљежено, близу града Жабљака, називајемо Купи-Дух и ту се састадоше 21 числа текућега јунија и мир учинише, како ниже изговара:
Прво: свако зло и крвопролиће и све штете, које се бјеху досле догодиле у сва ратна времена међу Турцима и народом црногорским и брдским, предадоше вјечному заборављењу, да се нема за то колико од једне стране, толико ни од друге спомињати, ни икакве освете чинити.
Друго: по овому учињеному миру стабилише да сваки Црногорац и Брђанин, који се находи под високославним покровитељством росијскога Императора, слободно може ходити у турске градове и мјеста, ђе досеже заповијед скадарскога везира, такођер и Турчин и сваки турски човјек, који је у област реченога везира, да слободно у наша мјеста доходи без икакве препреке и сметње.
Треће: ако би се по чему рат догодила међу царем француским ... Црногорци и Брђани у такву рат ... ђанин без воље и заповиједи својега покров ... нити војске од једне или друге стране... пропуштавати, него стојати у своје ... мирно ...
Четврто: ако би се наша који зли и смутљиви чојек од наше или од турске стране да учини које зло и смутњу, такви да се има ћерати и кастигати како је заслужио, а мир да остане у непоколебимости сахрањен и прави чојек за злочинца да нема платити.
Пето: ускоке и злочинце да ни једна ни друга страна не може у своја мјеста држати, него их назад враћати.
Шесто: сваки дуг и рукодаће да се има пристојним начином и судом, а не преузимом самовољно скужавати.
Седмо: обећаје се Бећир ага Сердаревић од стране својега везира, а по предложенију од наше стране учињеному, да неће никаквијем злом Турци на паштровску комунитад наступити приђе него ли би француска регуларна војска на границе паштровске противу Тураках од Албаније приступила, нако би Паштровићи сами зађели.
Осмо: ако би која страна примила нове... виједи, колико ми од нашега покровитеља ... и Турци од својега цара, које би заповиједи ... међу нама и Турцима учињени мир ... у такву згоду рекоше и утврдише ... и каквој пријевари једној... страна пријед речене ... ону другу страну мјесец дана ... него ли би започела икаква ...
Све ово бити ће утврђено ријечима и вјером Божјом од обије стране и остајемо ми свиколици Црногорци и Брђани у дужности свето и непоколебимо сахрањивати и држати ови мир тврдо. Тога ради вам у све нахије и у сва племена и кнежине пошиљемо ово писмено објављеније, нека сваки чује и лијепо разумије, како је и на који начин мир учињен, да га имате држати без икакве зађевице и смутње.
Писано на Цетиње, јунија 27.1808.




No comments:

Post a Comment