Friday, July 13, 2018

35 Благородној господи ....






35 Благородној господи сердару, војеводам, кнезовом... и харамбашам и прочим духовним и мирским... и свијема Бјелопавлићима, Пиперима... о Господе здравствовати и радовати се.
Разумијели сте, како је Мустај паша, везир босански... танах и агах херцеговачкијех отправио војску под... кајмака на Сулејмана паше, такођер Смајил паше и трећега... ил паше, да без сваке милости и штедње харају и сијеку Дробњаке и остале жалостне Христијане, који су били принуђени себе бранити од тешкога зулума и мучитељства турскога и од самовољства зулумћарах и злочинацах, не имајући и не могући игда добити одбране од царева правосудија, будући херцеговски Турци, како је то... одавно времена узели самовољство и невољну рају како... незлобиве овце клали и по горам разгонили.
По христијанској и архипастирској дужности не могу... душом о тако плачевном состојанији речених Дробњака... жалим, јербо и да нијесу Христијани, него сами ослепљени... идолопоклоници, не би могло бити да моје срдце по чело... би они тако како и Дробњаци без кривице... и разореније били осуђени. Знам такођер... али моја љубезна браћо .. помоћи дати како приличи... Бога молити... неправеднога насилија... архипастирски совјетујем... настојте у своје мирно биће...
В прочем... остајем ваш доброжелатељ

ВЛАДИКА ПЕТАР
29. нојембра 1805.


No comments:

Post a Comment