Wednesday, June 6, 2018

5 Ришњанима






Ришњанима

Влагородному господину капетану Николи и прочим господам капетаном, суђам и старјешинам и свему поштеному збору рисанскому мир, здравије и милост од Божества да будет.

Моја дужност веже ме и понуђа настајати о миру и љубави међу браћом Христијанима, а навлаштито међу онијем, ђе се уздам бити послушан, како се у вас уздам и надам. Знате како се догоди свађа међу вашијем братом Поповићем и једнијем Христијанином з Дражина Врта, и то је, како сам разумио, било смирено, само да они з Дражина Врта зове Поповића на кумство, да му дијете крсти, пак чујем да се находи таквијех, који просипљу пријекорне и рђаве ријечи, с којијех се опет зло може догодити. 
Дакле ве молим, тако од Бога били благословени, немоте да већ стога бива крвопролића, него ето ви пресвети и предрагоцјени дар милости Божије: звање на кумство; примите га, не одреците се да примите небесно благословеније, које ви свијем од драга срца желим и свакога молим и Богом Вседржитељем заклињам, да не би који у ови поса смета или реченога Поповића којијем начином на зло подига, али укорио и каком ријечи прикорио. 

Који ли би се такви наша, да је от Бога проклет и да му Бог среће не да, но да га његовом силом порази, а правим, богобојазним и послушним да будет Бог у помоћ, које љубезно поздравјам и остајем.

Ферфара 15. — 1791. На Стањевиће ваш доброжелатељ ВЛАДИКА ПЕТАР ПЕТРОВИЋ



















No comments:

Post a Comment