Monday, June 25, 2018

23 Објавленије





23 Од черногорского Митрополита и Правитељства објавленије.

Будући Јего Величеству Всемилостивјејшему Покровитељу нашему Великому Государју, Императору и Самодержцу Всеросијскому Александру Первому благоугодно било уредити консулат у цесарокраљевски град Котор и поставит у њем природнога росијскога властелина, Господина Алексија Јосифовића Мазуревскога, за обрану и за сваку потребну и пристојну помоћ нашу и свега нашега црногорскога и брдскога народа, находјашчаго сја под високославни... Јего Величества покровитељством. Тога ради и објављујемо чрез сије писаније у сваку нахију и у све кнежине и у сва села, такођер и на пазаре и на свако мјесто, нека сваки, који чује и разумије, колико се у овоме писму каже и наређује:
Прво: Господин росијски консул, будући на такво мјесто, на којему он представља лице истога Цара, нашега заштитника и покровитеља, то како господа чиноначалники тако и сваки остали Црногорац и Брђанин остаје у дужност не само реченога господина консула љубит, поштоват и достојну чест и стиманцу на свако мјесто, ђе се ... наносит, него и сувише слушат и чинит, што би ... знајући ми истинито да његове наредбе не могу... за обште народни мир и тишину и за прикратит ... и смутње.
Друго: По овоме садашњему објављенију... да забрањива се свакому малому и великому Црногорцу и Брђанину да ни један не може ходити јавним оли тајним начином проз Котор или у друге градове и мјеста од... приђе него се јави Господину Росијскому Консулу.
Треће: Сваки Црногорац и Брђанин, који има тражити коју му драго ствар од судитах цесаревијех, то да не тражи самовољном осветом, него судом, како и у нашем законику изговара, то јесте нека прво своје разлоге чисто и праведно прикаже црногорскому правитељству, које ће бити у дужности писати господину Консулу, а Господин Консул требоваће... цесарокраљевскога правитељства, да позове своје судите и да да праведни суд и удовољствије Црногорцима. Тако на исти начин Правитељство Црногорско ваља да одговара и чини цесарскијем судитима и на ови начин биће на обје стране мир и тишина сусједска, како је Богу и обојим императорским дворовом благоугодно.
Четврто: Како на пазаре, тако и на свако друго мјесто, а навлаштито Котор, нека сваки иде честно и поштено мирнијем... ако ли би којему Црногорцу или Брђанину од којега цесарскога чојка учињена била која велика напаст и кривица, нека прикаже Господину Консулу, који је навлаштито послат за обрану нашу и који ће ... освету за увријеђенога Црногорца или Брђанина, а да се он својевољно не свети. И сваки нека добро пази да се не буде почетак од икакве смутње на његову страну и да не остане кривац и одговорник суду.

Числа, 14. августа 1804. Года. На Цетиње.
Митропопит и каваљер ПЕТАР ПЕТРОВИЋ  





No comments:

Post a Comment