Saturday, June 23, 2018

21 Црногорцима и Брђанима





21 Црногорцима и Брђанима

Петар, Божијеју милостију православни Митрополит черногорски, скендеријски и приморски и Росијскога Императорскога ордена Славнога и Великога Књаза Александра Невскаго каваљер.
Благородним и почтеним господам чиноначалником и прочим главаром и старјешинам и всјем во обште Црногорцем и Брђаном у све нахије и у сваку кнежину објавленије.
Будући Јего Величанство Всемилостивјејши Покровитељ наш Велики Господар Император Всеросијски Александер Први уредити благоизволио консулат у Котор, и послати у њему консула природнаго росијанина Господина Алексија Јосифовића Мазуревскога, који по Царевој вољи и заповиједи имаде пазити и у сваку потребну згоду бранити и заштитити православне народе христијанске, а особљиво Црногорце и Брђане, који су одавно усрдијем и вјерношћу привезати к Височајшему Всерусинскому Престолу.
Тога ради за радост и веселије с овијем писмом објављујем вам ове нове милости царске, у којијема стоји срећа, чест и благополучија ваше, које имате примити с највишијем благодаренијем вашим, приносећи непрестано теплија молитви о долгољетном здравији и царствованији Всемилостивјејшаго добротворитеља, заштитника и покровитеља своје ... задржавајући себе у пристојне начине од... љубави мира и послушанија, настојати и радити... прије да заслужите више милости и помоћи царске, коју ви ја од свега срдца желим.

ПЕТАР ПЕТРОВИЋ

И в прочем остајем ваш доброжелатељ.
Цетиње М. јула 1804.







No comments:

Post a Comment