Saturday, June 2, 2018

1 Которанима






1 Которанима

Петар, Божијеју милостију православни Митрополит Черногорски, Скендеријски и Приморски.

Чесноме и благовијерноме господину попу Вуку, благородним господам пропурадуром, всјем всјакаго чина и званија у Котор обретајушчим сја благочестивим христијаном од Бога здравље, мир и благословеније.

При том не безизвјесно јест вашим христољубијам до каквога бића и состојанија различне незгоде и нечестиве промјене довеле су ову општенародну цркву, која без особљиве од правовијерних христијан помоћи у првоје состојаније постављена и приведена у совршенство бит не может. Извјесно вам јест то да свуда у ова царства и краљевине цркве и манастири садржавају се на доходак, који христијани дају и свештенство, служећи олтару по слову апостолскоме, од олтара и препитаније себи прилично и потребно примају.

Ви, будући сте синови ове свете цркве, како и остали у нашој епархији христијани, тога ради шиљемо и вама чеснаго и нам љубезнејшаго господина оца Теодосија вмјесто себе самога, да бисте по њему, по својој јакости колико ко може овогодинаго вам имјенија, послати соизволили, а вам премилостиви Господ моленијем и ходатајством пресвјатија својеја матера да намири седморицеју. При чем превручаја вас силноме Покровитељетву промисли Божија, остајем покорни слуга

На Стањевиће, 1788. Јануара 26.

По Милости Божијеј смирени архијереј ПЕТАР ПЕТРОВИЧ
















No comments:

Post a Comment