Sunday, January 29, 2012

Свети Петар Цетињски



****************************






Његушима


От Нас Владике Петра Превосходитељному господину Губернатору  и сердару и кнезу прочим главаром и старјешинам и свијема Његушима драго поздрављање.

Ја сам одавно видио, да овђе живјети не могу и ево дође вријеме, да од силе цетињске под старост бјежим из Цетиња. Јучер ударише Бајице на чељад доњекрајску пред манастир, која носаху жито у млин; скочише моји људи и не дадоше да жито узму. Ту су пушке натезали, да ове наше побију.Иза тога се зађеде бој међу Бајицама и Доњокрајцима за цијели дан, неки Доњокрајци у Влашку Цркву, а Бајице около цркве и на сваку страну око Доњега краја. Чељад која бјеху у млин посла, не смију се дома вратит,  закумила наше момке, да их проведу до кућах, и они најприје пошли, вјеру у Бајицах извадили, да их слободно могу провести, пак узели чељад да прате, а кад дошли мимо цркве на вељу ливаду, сретну их Бајице и убију у њихове руке једну ђевојку Шпадијерову, која је панула мртва на њихове ноге и хаљине окрвавила.

Кажу ми, да су и шиљеж и козе црковне узели, које смо предали за зимницу у Доњи Крај. Сад помислите је ли могуће ово трпјети. Да међу Турцима живим, не бих толики зулум трпио, колико трпим од Црногорацах.

За то ви пишем нека знате ви и остали Катуњани, да ово ни под који начин подносити не могу, него хоћу бјежат, но без вашега и осталијех Катуњана знања нијесам ктио бјежати у Ријечку, оли Црмничку нахију, или на другу страну, да не речете,  јере сам побјегао, који јесам Вас доброжелатељ и слуга


Владика Петар.

На Цетиње 21. новембра 1823.год.





No comments:

Post a Comment