Thursday, November 1, 2018

121 Црногорцима



121 Црногорцима

От Нас Владике Петра и суда црногорскога и брцкога господи главарима и старјешинама у све нахије и у сва племена, поздрав.
Чули сте што су судници учинили на Предиш од добарах свијех, што су имали Станоје Вуков и Марко Петров Абрамовићи, зашто су на правду Божу убили Мирка Јовова из Љешева Ступа; за то су им куће запалили и развалили, а земље њих продали и глобу узели, а Станоја и Марка не могли уфатити, но су за ово учинили судници и ја сам потврдио сетенцу њихову, која је овђена у канцеларију, у коју пишу и суде да Станоје и Марко Абрамовићи не могу бит Црногорци ни у Црну Гору стат и који би их Црногорац уфатио и довео у руке суда земаљскога да му се дарује за оба цекинах у талијере педесет. А ко би њих примио у своје племе или у кућу дочекива, да та Црногорац има бит ћеран како и они и његово да се има узет и раздијелит по племенима. Ко би доша да каже да сакрива у кућу своју Станоја и Марка Абрамовиће који Црногорац, тому ћемо дат цекина двадесет.
Ово кратко објављујемо што је суђено у све нахије и у сва племена, да сваки зна и да послијед не би рекао е није чуо.
Али препоручујемо свијема главарима од племенах да на скуп племенски прочитају и да свакоме кажу, да свако зна што је суђено и што ће се догодити, тко би драго био, ако их доведоше живе, тако ако их тко прими у своје племе или кућу, а Абрамовићи да су вазда одговорници земљи.
В прочем остајем ваш доброжелатељ Цетиње, 1.јулија 1819.
ВЛАДИКА ПЕТАР




No comments:

Post a Comment